To správné linecké má být v poměru 3:2:1 čehož se samozřejmě vždy držela i má prababička cukrářka. Vždy jsem pekla linecké jedině podle ní a bylo to nejlepší! Za ty roky, co mám alergii na lepek, jsem tak dobré linecké neměla a proto jsem se rozhodla ho prostě otestovat v bezlepkové verzi. :) S těstem se skvěle pracuje - netrhá se, po upečení se nerozpadá a je krásně křehké.
cca 30 slepených kousků (klidně udělejte rovnou dvojitou dávku)
150 g mouky Adveni žlutá
100 g kvalitní máslo
50 g cukr moučka
50 g cukr moučka
1 celé vejce
kůra z citronu
kůra z citronu
Na slepení
Džem/marmeláda
Moučkový cukr na ozdobení
TIP: Do džemu rozmíchejte trochu rumu pro lepší chuť a konzistenci.
170° | cca 10 min (do zlatova)
1. Máslo necháme změknout a poté k němu přidáme všechny ingredience. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet do lednice na min. 3 hodiny (ale klidně celou noc). Před tím než s těstem budeme pracovat, tak si ho vytáhneme z lednice a necháme povolit, aby se s ním dobře pracovalo.
2. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. Jemně si podsypeme vál a váleček, vyválíme těsto cca 0,5cm hrubé. Vykrajujeme libovolné tvary vykrajovátky - vždy musí být do páru, aby se daly slepit.
3. Pečeme na 170° do zezlátnutí - na horkém plechu po vytažení ještě dojdou, tak na to myslete ať je nespálíte.
4. Po vychladnutí je můžeme hned promazat marmeládou a posypat moučkovým cukrem. Nechejte je odležet, aby zkřehly a chutnaly přesně tak, jako lepkové.
2. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. Jemně si podsypeme vál a váleček, vyválíme těsto cca 0,5cm hrubé. Vykrajujeme libovolné tvary vykrajovátky - vždy musí být do páru, aby se daly slepit.
3. Pečeme na 170° do zezlátnutí - na horkém plechu po vytažení ještě dojdou, tak na to myslete ať je nespálíte.
4. Po vychladnutí je můžeme hned promazat marmeládou a posypat moučkovým cukrem. Nechejte je odležet, aby zkřehly a chutnaly přesně tak, jako lepkové.
Doporučení: Uchovávejte je vychladlé ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovým ubrouskem (vsákne mastnotu a vlhkost - ideální je občas ho vyměnit) a vydrží skvělé a vláčné i několik týdnů.
* Mouky Adveni mám k dispozici v rámci barteru. Mám s nimi dlouholetou zkušenost, kdy jsem si je sama kupovala a proto jsem ráda, že s nimi mohu tímto způsobem spolupracovat. :)
Tak nevím, kde jsem udělal chybu...těsto se lepí, nedá se s ním pracovat :)
OdpovědětVymazatKrásný den,
Vymazattak to mě mrzí. Zkoušel jste nechat odležet v lednici celou noc? Také se to mohlo stát kvalitou másla (někdy obchody prodávají máslo, které se samo o sobě odděluje a poté to jde v těstě poznat). Já sama bych vyzkoušela postupně po trochách zkusit zapracovat více mouky, jestli by to nepomohlo a delší čas odležet. Bohužel radu nemám, protože mě samotné se recepty vždy povedl a i zpětná vazba od ostatních taková byla.
Tak snad Vám to neukradlo chuť do pečení. :) Krásný den! Aneta