Zdravé makové sušenky bez lepku, laktózy, mouky, sóji

Máte chuť na zdravé mlsání pro sebe nebo pro děti? Tak si upečte tyhle skvělé makové sušenky!




na cca 20 ks 
200 g mletého máku
100 g rýžové mouky
100 g ovesných vloček
90 g najemno namletých ovesných vloček
70 g najemno namletých lískových oříšků
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce chia semínek
2 lžíce ghí nebo másla
100 g tekutého medu 
200 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové bez cukru)
40 g nasekané hořké čokolády na malé kousky + čokoláda na ozdobu (použila jsem 90%)
citronová kůra 



 150° | cca 15 - 25 min dle velikosti sušenek 

1. Mák, rýžovou mouku, ovesné vločky v celku i namleté, namleté oříšky, citronovou kůru, prášek do pečiva a chia semínka dáme do mísy.
2. Rozpustíme 2 lžíce ghí nebo másla a přidáme do mísy k sypkým ingrediencím a zamícháme. Přidáme také tekutý med a promícháme.
3. Postupně vmícháme i rostlinné mléko a jako poslední zamícháme nasekanou čokoládu. Směs necháme 15 min odpočinout, aby do sypkých ingrediencí nasáklo mléko.
4. Lžíci si nabereme těsto a rukama tvoříme kuličky na plech, které si poté pomocí prstů lehce splácneme. Sušenky ozdobíme kousky čokolády, tak že kousky zapícháme do připravených sušenek. Dáme péct do trouby a poté necháme vychladit na mřížce.

Sušenky můžeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě s papírovým ubrouskem, který pravidelně měňte a ujídejte postupně. :) Dobré jsou taky nadrobené do jogurtu!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram