Bezlepkové rebarborové koláče s tvarohem



Kynuté koláče plněné povidly z rebarbory, nahoře tvaroh a kousky rebarbory ovoněné rumem s křupavou drobenkou.. tohle chcete ochutnat! 





Kynuté těsto na 10 ks koláčů
250 g bezlepková mouka Schar mix bread/mix B
60 g másla
40 g cukru krupice
125 ml vlažného mléka nebo vlažné vody
15 g droždí
1 ks žloutek (bílek co zbude použijeme na pomazání koláčů)
špetka soli
citronová kůra

Náplň do koláčů - povidla z rebarbory
200 g očištěné rebarbory
150 g cukr moučka
2 lžičky skořice
2 lžičky perníkového koření
kousek másla

Náplň na koláče - tvaroh
500 g tvarohu (já použila bez laktózový - vaničkový z Kauflandu)
1 žloutek
4 lžíce moučkového cukru
citronová kůra

Rebarbora na posypání
2-3 stonky očištěné rebarbory
4 lžíce cukru krystal
trochu rumu

Drobenka (poměr 1:1:2)
100 g změklého másla
100 g cukr krupice
200 g mouka Schar mix bread/mix B







Kynuté těsto/kompletace koláčů
1. Uděláme si kvásek (mléko/vodu lehce ohřejeme, nadrobíme do něj droždí, zasypeme trochou cukru a necháme na teplém místě. Necháme vzejít kvásek - až se na hladině objeví bublinky.) Máslo si rozpustíme a necháme lehce prochladnout, aby nebylo úplně horké. 
2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme udělaný kvásek, máslo a zpracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu na teplém místě kynout (nebo dokud těsto nezdvonájsobí svůj objem). Mezitím si připravíme náplň.
3. Vychlazenou rebarborovou náplň zvážíme a spočítáme kolik budeme dávat do každého koláče (mě to vyšlo 20g náplně do jednoho koláče).
4. Po vykynutí těsto lehce propracujeme v rukách a rozdělíme si ho na pomoučeném vále na cca 50-55g kousky (použijte váhu) které propracujeme do kuličky (bude 10 kuliček). Necháme cca 15 min pod utěrkou kynout.
5. Každou kuličku prsty roztáhneme do placičky (uprostřed nenechávejte moc tenké těsto, aby se Vám při balení neprotrhlo) lžičkou dáme požadované množství rebarborové náplně, zabalíme a spoj zamáčkneme prsty. Rukama dotvarujeme do hezkého kulatého bochánku a spojem položíme dolů na plech. Mezi koláčky si dělejte rozestupy. Takto postupujeme dokud nemáme všechny kousky těsta naplněné. Necháme pod utěrkou cca 15 min kynout.
6. Naplněné koláčky na plechu uprostřed "splácneme" lehce namočenou žárovkou :) v oleji (tip našich babiček) nebo lze použít naběračku, skleničku či jinou kulatou pomůcku. Takto si v koláčích vytvoříme důlek. 
7. Koláče pomažeme bílkem, do důlku dáme připravený tvaroh, posypeme rebarborou a drobenkou.
8. Koláče pečeme v troubě na 180° cca 20 min = dokud koláčky nejsou krásně zlatavé a tvaroh pevný.
9. Po vytažení z trouby můžeme kraje koláčků pomazat rozpuštěným máslem s rumem. Budou krásně vonět a lesknout se.

Rebarborová náplň
1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na cca 0,5cm kousky. 
2. Máslo rozpustíme v rendlíku a rebarboru na něm restujeme. Přidáme koření a chvíli ještě restujeme.
3. Přidáme cukr, promícháme a necháme cca 30 minut na nízký plamen vyvařit vodu - pravidelně míchejte! Až směs zhoustne jako povidla tak odstavíme a necháme vychladit (směs po vychlazení více ztuhne a bude mít lepivou konzistenci jako klasická povidla).

Tvarohová náplň
1. Tvaroh, žloutek, moučkový cukr a citronovou kůru vyšleháme ručním šlehačem a dáme vychladit do lednice.

Rebarbora na posypání
1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na tenké plátky a dáme do menší mističky.
2. Zalijeme rumem, promícháme a zasypeme cukrem. Rebarbora pustí šťávu, ve které ji necháme odležet dokud nebudeme potřebovat posypat koláče. Poté šťávu scedíme.

Drobenka
1. Máslo si necháme změknout. V míse si ho smícháme s částí mouky a částí cukru.
2. Zapracováváme rukama a postupně přidáváme po částech zbytek mouky a cukru dokud se nám směs hezky v prstech nedrobí na malé kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram