koláčová forma ⌀ 26 cm
200 g kvalitní hořké čokolády (já použila 84%)
130 g mletých mandlí
5 ks vajec
3 lžíce třtinového cukru
5 očištěných hrušek nakrájených na plátky
kousek rozpuštěného másla na potření hrušek
1 lžíce třtinového moučkového cukru
opražené plátky mandlí
Slaný karamel (zbude ještě do skleničky na použití příště)
200g cukr krystal
80g změklého másla
125ml smetany ke šlehání pokojové teploty
2 lžičky soli
180° | 30 - 45 min.
1. Čokoládu rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků.
2. Žloutky vyšleháme se 3 lžícemi třtinového cukru do pěny. Zašleháme mleté oříšky a poté i lehce vychladlou, rozpuštěnou čokoládu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháme ke směsi.
3. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo použijeme olej ve spreju. Těsto dáme do formy a poklademe hruškami nakrájenými na plátky (můžeme i větší vrstvu). Pečeme v předehřáté troubě. V půlce pečení potřeme hrušky rozpuštěným máslem a posypeme lžíci moučkového cukru (hrušky hezky zkaramelizují a nebudou pečením vysušené).
4. Po vychladnutí koláč polijeme vychladlým slaným karamelem a posypeme plátky mandlí.
Slaný karamel
1. V rendlíku rozpustíme pomalu cukr, který mícháme dřevěnou vařečkou.
2. Rendlík stáhneme z plotny, a vmícháme změklé máslo metličkou. Půjde to špatně, ale po chvíli přidejte i smetanu a vraťte na mírný plamen. Míchejte do rozpuštění a poté přidejte sůl.
3. Zbytek karamelu, který nepoužijete dejte do zavařovací sklenice a do lednice. Využijete třeba na palačinky, vafle, do kaše nebo jiný dezert (no a nebo jen tak na lžičku do pusy).
Žádné komentáře:
Okomentovat