Velikonoční jidáše


500 g hladká mouka
125 g máslo
80 g cukr krupice
10 g domácího vanilkového cukru
42 g droždí (jedna kostka)
200 g smetana 12% (jeden kelímek)
1 dcl mléka
3 žloutky
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra z jednoho citronu 

Na potření
1 vejce
med

1. Všechny ingredience vytáhneme a necháme při pokojové teplotě. Máslo necháme změknout.
2. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek. 
3. Máslo, cukr, žloutky, špetku soli, citronovou šťávu a kůru vyšleháme. K vyšlehané směsi přidáme kvásek, mouku, vlažnou smetanu a vypracujeme těsto, které lehce pomoučíme a dáme na hodinu kynou na teplé místo. (pokud by při zadělávaní nemělo těsto správnou konzistenci kynutého těsta, tak přidejte trošku mouky navíc)
4. Vykynuté těsto přepracujeme v rukách a rozdělíme na stejně velké kusy, ze kterých v rukách vyválíme válečky a tvoříme tvary, jaké chceme. Poté je na plechu potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do trouby na 180° cca 30 min. 
5. Po vytažení z trouby, ještě horké, pokapeme medem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram