Velikonoční beránek - kokosový se smetanou


Beránek přesně takový, jaký má být. Většina receptů na beránka je na nic, beránek z nich je strašně suchý. Z tohoto receptu budete mít i po několika dnech nádherně vláčného, nadýchaného, voňavého beránka. Kokos je tam cítit jen lehce.



z této dávky jsem upekla 2 beránky (nebo beránek a bábovka, popřípadě větší forma na beránka)
1 kelímek 33% smetany ke šlehání
1 malý kelímek bílého (hustšího) jogurtu
3 ks vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr 
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku kokosu
1 hrnek oleje
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
špetka soli

1. Žloutky oddělíme od bílku, troubu si předehřejeme na 170°
2. Vše smícháme, přidáme také žloutky a vyšleháme hladké těsto bez hrudek. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta.
3. Formu na beránka (pokud nemáme silikonovou) pořádně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto do ní nalijeme.
4. Dáme péct na 180°cca 25 min, poté teplotu snížíme na 160° a pečeme další cca půl hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram