Veka

veka
Skvělá, vláčná.. na chlebíčky jako dělaná!


na 2 veky
1 kg polohrubé mouky
160 g másla
500 ml mléka
1 kostka droždí
4 lžičky soli
lžíce cukru

rozkvedlané vejce na potření

1. Z 200 ml mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek, máslo rozpustíme a necháme zchladit. Až vzejde smícháme ho se všemi zbylými ingrediencemi do hladkého, tužšího, těsta. Lehce posypeme v míse moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout na teplé místo.
2. Vykynuté těsto ještě propracujeme v rukách, rozdělíme na dva stejně velké díly. Těsto vyválíme a smotáme do veky - doporučuji kouknout na youtube, jak na to. (není to vůbec nic složitého) Necháme na plechu, kynout ještě půl hodiny.
3. Po vykynutí na plechu je pomažeme vajíčkem a dáme péct na 180° cca 25 min. (vyzkoušejte test špejlí a upečte je hezky dozlatova) Poté necháme vychladnout a můžeme krájet.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram