Dýňový koláč ze špaldové mouky s domácí dýňovou marmeládou


Úžasný podzimní koláč, provoněný skořicí, oříšky a dýní. Upečený ze špaldové mouky, promazaný skvělou domácí marmeládou, která je chuťově perfektní, hezky sladko-kyselkavá. Na podzim a zimu ideální recept! Uvidíte jak Vám provoní celý domov a bude se rozplývat na jazyku.



dortová forma ⌀ 26cm
300 g špaldové mouky
300 g dýňového pyré
250 g nastrouhané dýně
150 g cukru (klasický nebo třtinový)
100 g nasekaných vlašských ořechů
2 vejce
půl hrnku oleje
2 lžičky skořice nebo perníkového koření
půl lžičky mletého zázvoru
2 lžičky bio prášku do pečiva bez fosfátu

Dýňovo-jablečná marmeláda
150 g dýně
150 g jablek
100 g želírovacího cukru
1 dcl vody
půl citronu
8 hřebíčků
1 celá skořice (nebo 1 lžička mleté)


Koláč
1. Vejce a cukr vyšleháme, poté přidáme olej, mouku, prášek do pečiva, mletý zázvor, skořici a společně smícháme. Přidáme pyré (klidně čerstvě udělané jako já), nastrouhanou dýňi, vlašské ořechy a společně šleháme, až se ingredience smíchají.
2. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem. Připravené těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme na 180° cca 30-40 min. (vyzkoušíme špejlí)
3. Upečený korpus prořízneme a promažeme domácí marmeládou, necháme odpočinout a podáváme.

Dýňovo-jablečná marmeláda
1. 150 g očištěné dýně nakrájené na kousky a 150 g očištěných nakrájených jablek dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nakrájený citron na plátky i s kůrou, hřebíčky a skořici. Dusíme dokud dýně a jablka nezměknou. Poté vytáhneme citron, hřebíček a skořici, přidáme želírovací cukr a společně ještě 5 min povaříme.
2. Odstavíme z plotýnky a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout, marmeláda krásně ztuhne a promažeme jí koláč.

3 komentáře:

  1. Dokonalost ♥ Určitě vyzkouším, děkuji za tip. :) Budu ráda, když mrkneš i ke mě. :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Super koláč, ale pozor, 30-40minut pečení je málo. Pekla jsem 50minut na 175stupňů.
    A namísto želírovacího cukru do marmelady jsem použila citrusovy pektin = zdravější varianta, k sehnání v bio obchodech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den,
      děkuji za vyzkoušení receptu a skvělé postřehy. :) Pečení s každou troubou je jiné - i já stejné recepty v různých troubách peču jinou dobu. Takže je fajn, že tady ostatní najdou, že to může trvat až 50 min. Naštěstí test špejlí je jistota! :)

      Přeji krásný podzimní den,

      Aneta.

      Vymazat

Instagram