Je skvělý a vláčný. Místo cukru je tam med a sladký je dostatečně. Našla jsem spoustu receptů kde dávali více než 200g cukru, což nechápu, proč? Když se dá udělat sladký i bez toho.
Korpus
300g žitné mouky
3 vejce
4 velké nastrouhané mrkve
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
250 ml oleje
5 lžic medu
špetka soli
1 lžička skořice
1 lžíce karobu / kvalitního kakaa
Krém
250 g mascarpone
100 g másla
1 lžíce medu
2 lžíce kokosu
Korpus
1. Vejce, med, olej, špetku soli, prášek do pečiva, skořici a kakao vyšleháme. Postupně zašleháme také mouku a mrkev. Těsto není tekuté, tak se nebojte, že by něco bylo špatně.
2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní těsto, které rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 min na 180°, poté troubu stáhnu na 160° a peču dalších 30 min.
3. Upečený korpus nechám pořádně vychladit a rozříznu. Můžete ho klidně promazat marmeládou. Poté promažeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort můžeme polít jako já karamelovou polevou (na to je potřeba jen moučkový cukr a pár lžic horkého mléka) a nebo citronovou polevou.
Krém
Změklé máslo vyšleháme se lžící medu a poté zašleháme i mascarpone. Necháme v lednici vychladnout. Vychlazeným krémem promažeme prořízlý korpus.
Žádné komentáře:
Okomentovat