"Velikonoční vajíčko" tak znělo zadání. Musím přiznat, že jsem nad tím přemýšlela dva týdny.
Když se řeknou Velikonoce vybaví se mi jaro, které miluji. Vybaví se mi květiny, ovoce, sluníčko, barvy a takový lehký pocit. A tohle přesně vyjadřuje můj dort, který je z lehkého krému, spoustu ovoce a barviček. Doplňuje ho skvělá čokoládová chuť z vláčného a nadýchaného korpusu s oříšky.
(na ořízlý korpus ve tvaru vajíčka 24x18cm)
90 g hladké mouky
90 g polohrubé mouky
170 g cukr krystal
3 střední vejce
50 g kvalitního kakaa
250 ml vařící vody
120 g másla
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
nasekané lískové oříšky
Krém
250 g mascarpone
200 ml 30% smetana
1 ztužovač šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
+ hořká čokoláda
+ čerstvé ovoce
Krém
250 g mascarpone
200 ml 30% smetana
1 ztužovač šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
+ hořká čokoláda
+ čerstvé ovoce
1. Máslo necháme změknout, žloutky oddělíme od bílků, menší hranatou formu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180°
2. Do vařící vody vmícháme kakao a necháme vychladit. Máslo a cukr ušleháme, poté zašleháme žloutky. Mouky prosejeme k ušlehanému máslu, přidáme kypřící prášek, oříšky a šleháme dále. Poté přidáme vychladlé kakao a společně ušleháme do hladkého těsta bez hrudek.
3. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do těsta.
4. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct cca na 30 min a poté necháme pořádně vychladit. (test se špejlí nám napoví jestli je korpus upečený)
5. Nachystáme si z papíru předlohu vajíčka, kterou si položíme na vychladlý korpus a obřízneme ostrým nožem do požadovaného tvaru.
6. Korpus ve tvaru vajíčka si prořízneme a uprostřed promažeme hrubší vrstvou krému, na který nastrouháme lehce hořkou čokoládu. Poté následně celý dort obmažeme krémem a dáme vychladit do lednice. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce, které budeme používat.
7. Vychlazený dort zdobíme dle naší fantazie čerstvým ovocem.
Krém
Šlehačku si v míse lehce vyšleháme a poté k ní přidáme ztužovač, mascarpone, cukr a vyšleháme do hladkého, pevného krému, který dáme vychladit a následně použijeme ke zdobení dortu.
5. Nachystáme si z papíru předlohu vajíčka, kterou si položíme na vychladlý korpus a obřízneme ostrým nožem do požadovaného tvaru.
6. Korpus ve tvaru vajíčka si prořízneme a uprostřed promažeme hrubší vrstvou krému, na který nastrouháme lehce hořkou čokoládu. Poté následně celý dort obmažeme krémem a dáme vychladit do lednice. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce, které budeme používat.
7. Vychlazený dort zdobíme dle naší fantazie čerstvým ovocem.
Krém
Šlehačku si v míse lehce vyšleháme a poté k ní přidáme ztužovač, mascarpone, cukr a vyšleháme do hladkého, pevného krému, který dáme vychladit a následně použijeme ke zdobení dortu.
Žádné komentáře:
Okomentovat