Tento recept na linecké cukroví zde najdete několikrát, pokaždé ale v jiné formě. Třeba jako jablečný koláč, linecký koláč s tvarohem a marmeládou a teď v neposlední řadě jako Vánoční cukroví. Těsto používám opravdu nejraději, je chuťově naprosto skvělé a křehké. Recept je starý desítky let, po prababičce cukrářce.
300g hladká mouka
200g kvalitní máslo
100g cukr moučka
kůra z citronu
1 žloutek
Džem/marmeláda
Do džemu si přidejte rum, pro lepší chuť a konzistenci. Nebojte se přidat klidně 2-3 lžičky.
TIP: Já mám v rumu na pečení v láhvi celou vanilku. Rum má pak pro pečení lepší chuť a vůni.
1. Ušleháme změklé máslo, cukr a žloutek. Poté přidáme kůru a mouku.
2. Zpracujeme hladké těsto, které dáme do potr. folie a min na 1hodinu odležet do lednice či chladna (klidně celou noc.)
3. Podsypeme si vál a váleček, vyválíme těsto cca 0,5cm tenké. Vykrajujeme libovolné tvary vykrajovátky. Nezapomeňte udělat každému páru jedno kolečko/srdíčko/tvar i uprostřed.
4. Pečeme na 170° do zezlátnutí.
5. Po vychladnutí mažeme džemem či marmeládou a horní kolečka s dírkou posypeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat