Výroba není vůbec složitá a oproti kupovanému vyjde na pár korun. Dá se použít místo kravského mléka snad kamkoliv. Dělám z něj i palačinky, kaši nebo také přidávám do kávy.
Mléko nijak výrazně neochucuji cukrem nebo sirupem, abych ho mohla použít různě.
100g / půl hrnku rýže (používám jasmínovou)
1litr vody
špetka soli
2 lžičky xylitolu (nebo jiného sladidla, sirupu atd.)
+ 50g kokosových lupínků (pokud chcete čistě rýžové, vynechejte)
+ hrnek a půl vody
1. Půl hrnku rýže (100g) namočíme do dvou hrnků vody na cca hodinu. Pokud chceme rýžovo-kokosové mléko tak kokosové lupínky namočíme do hrnku a půl vody.
2. Rýži poté scedíme a dáme vařit. Na půl hrnku rýže 2 hrnky vody, vaříme cca 15-20 min. a scedíme.
3. Uvařenou rýži, bez vody dáme do mixéru. Scedíme kokos a přidáme ho k rýži. Zalijeme litrem studené vody, přidáme špetku soli, sladidlo a mixujeme.
4. Až je na mléku krásná pěna, scedíme ho přes sítko, abychom se zbavili zbytků. Tohle opakujeme ještě dvakrát. Poté mléko přelijeme do uzavíratelné sklenice/džbánu a dáme do lednice.
Skladujeme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne.
Žádné komentáře:
Okomentovat