Růžičková kapusta dvakrát jinak | Zapečené brambory s růžičkovou kapustou a Polévka s růžičkovou kapustou



Růžičkovou kapustu zbožňuji a v těchto kombinacích je moc dobrá a bude chutnat většině lidí. Není to žádný fit recept, takže s tím nepočítejte. Ale pokud vynecháte slaninu a máslo, už by se to dalo.

Nebudu uvádět přesné množství všech surovin, dělala jsem to od oka a podle chuti, takže dejte všeho tak, aby Vám to chutnalo.


ZAPEČENÉ BRAMBORY S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU


500g růžičkové kapusty
1ks vejce
šunka (já použila domácí krůtí)
anglická slanina v celku (já dala tři tenčí plátky)
brambory
kousíček másla (pravého másla)
sýr (eidam nebo niva)
1ks cibule
sůl, pepř


1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenčí plátky. Kapustičkám seřízneme košťál, očistíme od svrchních listů (pokud je potřeba) a přepůlíme.
2. Anglickou slaninu a šunku nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme na drobno.
3. Rozpustíme kousek másla, přidáme slaninu a šunku. Až začnou vonět a jen lehce zlátnout přidáme cibuli a počkáme až zesklovatí. Poté přidáme na plátky nakrájené brambory a opékáme společně se směsí. (Pokud jste zvolili na konec eidam a ne nivu, lehce směs s bramborami osolte.)
4. Očištěnou a přepůlenou kapustu spaříme horkou vodou. (Vařící vodou zalijeme kapustu a po 2min scedíme.)
5. Spařenou kapustu přidáme ke směsi a bramborům, vše společně promícháme.
6. Do zapékací mísy dáme polovinu, kterou překryjeme plátky šunky a na to přidáme zbytek směsi (brambor, kapusty, šunky atd.) kterou jsme si připravili.
7. Vejce rozkvedláme se solí, pepřem a přidáme to rovnoměrně na směs v zapékací míse. Posypeme vrstvou sýru.
8. Pečeme při 200° asi 45 min. (posledních 10 min. sundejte víčko)



POLÉVKA S RŮŽIČKOVOU KAPUSTOU


500, růžičkové kapusty
1,5 litru vody nebo vývaru
anglická slanina v celku (já dala dva tenčí plátky)
bujon (pokud nemáme vývar)
kousíček másla
2-3 brambory
sůl, pepř

máslo, hladká mouka


1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Kapustičkám seřízneme košťál a lehce nařízneme do křížku. Očistíme od svrchních listů (pokud je potřeba).
2. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Rozpustíme kousek másla a opečeme do zlatova slaninu. Přidáme brambory, kapustu a chvíli vše společně opékáme.
3. Přilijeme vodu (nebo vývar) a přidáme bujon. Polévku přivedeme k varu až nám změknou kapustičky a brambory.
4. Uděláme si jíšku - rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku (asi 2 lžíce) až začne pěnit a zbělá je hotovo.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme za stálého míchání jíšku. Necháme projít chvíli varem a můžeme podávat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram