Miluji domácí punč. Jeho vůni a chuť. K Vánocům a celkově zimní době prostě patří. Bohužel už opravdu málokdy narazím na trzích na nešizený, pořádný punč. Proto si ho dopřeji raději v pohodlí domova.
1 citron
2 pomeranče
1/2 nebo 1 grep (podle velikosti)
125g cukru
1 celý badyán
1 celá skořice
5 hřebíčků
500ml vody
120-150ml rumu
500ml červeného vína
1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr. Citron, grep a 1 pomeranč vymačkáme a šťávu přidáme k vodě v hrnci. Přivedeme k varu.
2. Mezitím si zbylý pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostičky.
3. Do hrnce přidáme rum, víno, koření a nakrájený pomeranč.
4. Vše pomalu přivedeme k varu. Opravdu je lepší na slabý plamen, aby kousky pomeranče nasály lehce chuť a koření se rozvonělo.
Podáváme ve sklenicích i s kousky pomeranče. Ozdobit můžeme plátkem ovoce či badyánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat